La temporalitat i la proximitat del producte són premisses fonamentals en el projecte EcoArrels.
Al nostre país disposem d’una àmplia varietat de fruites i verdures que tenen una gran quantitat de propietats, aroma i sabor. Que siguin de temporada implica que estan al seu punt òptim de maduració per al consum, són frescos i més tenen la millor relació qualitat – preu.

Cada vegada hi ha més consciència en la nostra societat del valor dels productes naturals, per això ja podem trobar al mercat una àmplia gamma de productes ecològics, no només fruites i verdures, sinó carns, embotits, olis, mel, espècies …
El consum de productes ecològics de temporada i proximitat, no només repercuteix en el mateix individu, sinó que té beneficis per al medi ambient i per al conjunt de la societat:

Beneficis per a tu mateix:

• són aliments naturals i conserven totes les seves propietats nutricionals, ja que en aquest tipus de cultiu no s’utilitzen substàncies químiques de síntesi ni OMG (Organismes Modificats Genèticament) o, el que és el mateix, transgènics. Aquests mètodes garanteixen una gran qualitat i conservació de les propietats dels nutrients. Pel que fa a la ramaderia, no s’utilitzen antibiòtics de forma preventiva, els animals viuen en condicions més saludables i s’alimenten de productes naturals, segons les seves necessitats. Tots els productes tenen on queda garantit la traçabilitat i autenticitat del que consumim.

Beneficis per al medi ambient:

• La producció sostenible implica un ús racional dels recursos naturals.
• Es respecta el cicle natural de la producció, fet que comporta una repercussió positiva en el medi ambient.
• Eviten la contaminació, ja que no s’utilitzen substàncies químiques que no es corrompen l’aire, l’aigua ni la terra, i afavoreixen la biodiversitat. En utilitzar tècniques més respectuoses, s’afavoreix l’increment de l’activitat biològica del sòl.
• La distància entre productor i consumidor és molt curta i es redueix la contaminació per logística i, generalment, porten menys embalatge.
• Es redueix el consum d’energia per què no cal emmagatzemar els aliments en cambres frigorífiques fins a obtenir el punt òptim de maduració.

Beneficis per a la societat:

• contribueixen al desenvolupament de les zones rurals, ja que es necessita més mà d’obra i això genera més activitat econòmica en aquest entorn. De la mateixa manera, el nombre d’intermediaris disminueix a un o cap evitant una devaluació econòmica del producte en el punt d’origen, ni l’increment innecessari d’aquest solament pel fet de passar per diverses mans.