Blog

EL QUE HEM ESCRIT

Alimentació i TDAH

En els últims anys hem sentit a parlar molt sobre el TDAH (Trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat). Es tracta d’un trastorn neurobiològic originat normalment durant la infància que es caracteritza per als següents símptomes:

• Dèficit d’atenció

• Impulsivitat

• Hiperactivitat motora y/o vocal.

Tot i que el seu origen no es coneix amb exactitud, es creu que té un component genètic que, combinat amb factors psicosocials-ambientals, fa que es desenvolupi el trastorn. Aquests factors ambientals poden estar relacionats amb el part, l’alimentació, l’entorn familiar, el consum d’alcohol o tabac durant l’embaràs, etc.

Actualment, el tractament consisteix en l’administració de fàrmacs, teràpia conductual, assessorament i serveis educatius.

Però, quin paper hi té l’alimentació?

Segons sembla, hi ha relació entre alguns nutrients presents en els aliments i els símptomes del TDAH, tot i que els estudis encara no són definitius. Tot i això, cada vegada són més els estudis que donen suport a la idea d’excloure determinats aliments i potenciar-ne d’altres.

Anem a veure quins són aquests aliments, i recordem que una alimentació saludable és essencial per un bon desenvolupament infantil tant si el nen presenta TDAH com si no.

Aliments a escloure

Additius alimentaris: els colorants, edulcorants o conservants podrien augmentar el comportament hiperactiu en alguns nens. Aquests estan indicats als paquets alimentaris amb una E al davant.

Els colorants que més hauríem d’evitar són: salicilats, benzoats, tartracina (E-102), Groc de quinoleína (E-104), Groc ocàs FCF, groc ataronjat (S E-110), Azorrubina, carmoisina (E-122), Rojo allura (E-129).

Sucre: Augmenta el risc d’obesitat, sobrepès i altres malalties relacionades.

És important llegir els ingredients de les etiquetes alimentàries i tenir en compte que molts dels productes en els quals posa “sense sucre” en la seva composició contenen glucosa, edulcorant de blat de moro, fructosa, mel, sucre invertit, maltosa, lactosa, xarop de malta… tot això no deixen de ser sucres emmascarats.

Aliments a potenciar:

Fenilalanina i tirosina: Són precursors de l’adrenalina, la noradrenalina i la dopamina. Aquestes substàncies se solen trobar disminuïdes en el TDAH, per tant serà interessant consumir aliments rics en aquests aminoàcids. Els podem trobar en el peix, els ous i els làctics.

Colina: Involucrada en les funcions de memòria, potencia el rendiment intel·lectual i augmenta la concentració. La podem trobar en verdures de fulla verda, llavors i fruits secs.

Omega 3: S’ha observat que els nens amb TDAH presenten nivells baixos d’aquest tipus d’àcid gras poliinsaturat, el que empitjora els símptomes del trastorn. Estudis indiquen que una dieta rica en omega 3 (peix blau, llavors de xia, llavors de lli, nous…) i la suplementació amb omega 3 en nens i adolescents podria ser efectiva.

Per acabar, us deixo una infografia per ajudar-vos a recordar aquest contingut!

Tot i així, abans de suplementar o realitzar una modificació alimentaria, demaneu assessorament d’un professional de la nutrició com és el dietista-nutricionista. El tractament ha de ser multidisciplinari en el que participi un psicòleg, un metge i un nutricionista.

Si us interessa el tema, també recomano llegir el llibre La síndrome de l’intestí i la psicologia GAPS. En aquest llibre, la Dra. Natasha Cambell relaciona els trastorns d’aprenentatge amb el nostre sistema digestiu i la nostra alimentació.

Mireia Oriol

Dietista integrativa

Bibliografia

Shahin Akhondzadeh 1, Mohammad-Reza Mohammadi, Mojgan Khademi. (2004). Zinc sulfate as an adjunct to methylphenidate for the treatment of attention deficit hyperactivity disorder in children: a double blind and randomized trial [ISRCTN64132371]. 28/12/2020, de Pubmed Sitio web: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15070418/

A. Canals Baeza1, M. Juste Ruiz2, H. Romero Escobar3. (2015). Posibilidades dietéticas en el trastorno por déficit de atención e hiperactividad. 28/12/2020, de ACTA pediátrica Sitio web:https://www.actapediatrica.com/index.php/secciones/nutricion-infantil/1140-posibilidades-dieteticas-en-el-trastorno-por-deficit-de-atencion-e-hiperactividad#.X-n6qelKglI

Eduardo Barragán 1, Dieter Breuer 2, Manfred Döpfner 2. (2017). Efficacy and Safety of Omega-3/6 Fatty Acids, Methylphenidate, and a Combined Treatment in Children With ADHD. 28/12/2020, de PubMed Sitio web: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24464327/

M.I. Hidalgo Vicario, P.J. Rodríguez Hernández. (2013). https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2013/xvii07/00/461-462%20Editorial%207.pdf. 28/12/2020, de Editorial Sitio web: https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2013/xvii07/00/461-462%20Editorial%207.pdf

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les cookies. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca