Blog

EL QUE HEM ESCRIT

Celebrem el dia de Sant Josep amb crema catalana

El 19 de març celebrem el dia de Sant Josep. És l’últim dia d’hivern i anuncia l’arribada de la primavera. En aquest dia, és tradicional servir per postres la crema de Sant Josep o crema catalana. Aquest és un dolç tan tradicional del nostre país que sens dubte tots el coneixeu.

Tot i això, segurament pocs sabeu d’aquesta tradició que data de l’edat mitjana i de la seva llegenda. El cert és que, a poc a poc, hem perdut la tradició i hem començat a menjar crema catalana tot l’any. A més, cada cop més trobem versions industrials als supermercats i és menys comú trobar-la casolana.

Si voleu aprendre més sobre la crema de Sant Josep, seguiu llegint!

La llegenda diu…

La llegenda diu que la recepta de la crema va sorgir quan unes monges van voler fer flam per un bisbe que les visitava. El flam no va quallar, i per dissimular l’error que havien comès a la cuina, van decidir espolsar sucre sobre el preparat que els hi havia quedat i cremar-lo. Quan el bisbe va tastar el resultat, es va cremar la llengua i va exclamar “crema, crema!!”. Encara que creiem que el nom d’aquestes postres ve de la seva textura cremosa, la llegenda diu que ve d’aquesta anècdota, després de la qual sempre s’haurà de cremar sucre per sobre del preparat.

Crema Catalana, de temporada?

Encara que la llengenda sembli estranya, la tradició no és casualitat! La crema de Sant Josep es menjava al final de l’hivern per tal d’aprofitar els recursos alimentaris d’aquest moment.

Efectivament, en aquestes dates, amb l’imminent arribada de la primavera, la reproducció dels ramats està en el seu moment àlgid. Amb el naixement de vedells i xais, les vaques i ovelles produeixen molta llet, i sovint n’hi ha un excedent d’aquest producte. A més, com els dies comencen a ser més llargs, les gallines estan actives més estona i produeixen més ous. Per això, a les granges i cases tradicionals es feia crema de Sant Josep per aprofitar aquest excedent d’aliments.

Així que, t’ho creguis o no, la crema catalana és un aliment de temporada!!!

De fet la lluita contra el malbaratament alimentari i la cuina de temporada no són idees noves, sinó que en el passat eren no només normals, sinó fins i tot necessàries.

Celebrem el dia de Sant Josep

El passat 19 de març, per celebrar el dia de Sant Josep, Ecoarrels va servir crema catalana per postres per a recordar i valorar aquesta tradició. De fet, seguint els principis de la Slow Food Community de la que formem part, no només ens preocupem de servir una alimentació saludable, de temporada i proximitat, sinó que creiem que una bona alimentació també és aquella que cuida i celebra les tradicions del territori local.

Aquí us deixem una recepta per si voleu recuperar la tradició i descobrir com és de fàcil fer crema de Sant Josep casolana! Bon profit!



Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les cookies. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca