Blog

EL QUE HEM ESCRIT

Com detectar al·lèrgies i intoleràncies a la infància?

Durant la infància i la introducció alimentària, un tema que sol preocupar a les famílies és el de les al·lèrgies i intoleràncies, ja que és una etapa on se solen detectar. Però, com detectar al·lèrgies i intoleràncies a la infància? Com prevenir-les? I com tractar-les?

La microbiota intestinal, essencial per prevenir

Avui en dia és inevitable parlar de microbiota intestinal quan es tracta de prevenir al·lèrgies i intoleràncies a la infància. Si bé és cert que al llarg de l’últim segle hem sigut capaços de reduir i eliminar moltes malalties transmissibles, la incidència de patologies com l’asma, les al·lèrgies, trastorns mentals i diabetis tipus I és cada cop més rellevant, i això a què és degut? Doncs la resposta la trobem en la manera en què vivim, on vivim, com ens alimentem, com hem nascut, si ens hem alimentat amb lactància materna, etc…

Són molts els factors que afecten la microbiota intestinal i en conseqüència a la prevalença de patologies, entre elles les intoleràncies i al·lèrgies. Més endavant escriure un article sobre l’apassionant món de la microbiota, per ara us deixo amb alguns dels factors més importants que contribueixen a una microbiota saludable:

  • Part vaginal i inici de la lactància precoç.
  • Lactància materna exclusiva i a demanda fins als 6 mesos, a partir de llavors a recomanació de l’OMS és seguir amb la lactància fins als dos anys de vida sempre que mare i nadó ho desitgin i combinada amb l’alimentació complementària.
  • Contacte amb la natura i els animals.
  • Alimentació saludable i natural sense aliments ultra processats.
  • Gestió emocional i evitar l’estrès.
  • Viure fora de les grans ciutats i àrees urbanes.

Ara que ja sabem la importància de l’alimentació, l’estil de vida, la lactància materna i el tipus de part a l’hora de prevenir i millorar patologies com les al·lèrgies i les intoleràncies, així doncs definim una mica aquests conceptes:

Diferència entre al·lèrgia i intolerància

Una intolerància és qualsevol reacció adversa del cos cap a un aliment que no és capaç de digerir o processar, aquest pot causar problemes digestius i símptomes com nàusees, vòmits, inflamació, dolor abdominal, problemes dermatològics… Però a diferència d’una al·lèrgia, en una intolerància mai intervé el sistema immune. En canvi, una al·lèrgia podríem dir que és una reacció exagerada del nostre sistema immune davant d’una substància especifica que l’organisme identifica com una amenaça, per defensar-se es desencadena un procés inflamatori mitjançant anticossos IgE, el que provoca la simptomatologia típica d’un quadre al·lèrgic com: erupcions, inflamació dels llavis i de la boca, problemes respiratoris o fins i tot xoc anafilàctic, sent aquesta més perillosa o greu que una intolerància.

Són hereditàries?

Com amb moltes patologies, en néixer heredes la predisposició genètica a patir algun tipus d’afecció al·lèrgica si els teus pares ho són, però el factor ambiental té un pes més important, és a dir que l’estil de vida, l’alimentació, la lactància i tots els factors que hem parlat anteriorment, juguen un paper més important que la pròpia genètica a l’hora de desenvolupar l’al·lèrgia o intolerància. Aquest fenomen s’anomena epigenètica i és clau en els primers anys de vida.

Quan ens hauríem de preocupar i com puc saber si el meu fill té una al·lèrgia o intolerància?

Primer de tot cal que sàpigues que el món de les al·lèrgies i intoleràncies és molt complex i no sempre és fàcil detectar-les. Fins i tot poden ser transitòries.

Hi ha al·lèrgies i/o intoleràncies que són molt fàcils de detectar perquè la seva simptomatologia és molt clara i immediata després de consumir un tipus d’aliment, en aquest cas caldrà acudir al metge especialista perquè valori el quadre i apliqui tractament amb antihistamínics i/o corticoides. Posteriorment, acudirem al pediatre perquè faci les proves i el diagnòstic pertinent i finalment al dietista-nutricionista perquè resolgui els dubtes sobre aliments, preparacions… i ens ajudi a elaborar un menú adequat a les necessitats.

Però com hem dit, no sempre la simptomatologia és tan clara i immediata, en aquest cas cal estar atent als símptomes i associar l’aliment, per fer-ho et recomano que ho apuntis tot detalladament com si fos un diari, anota els símptomes que té i els aliments que ha consumit abans (1-2 hores abans) això serà de gran ajuda per poder fer el diagnòstic per part de la pediatra.

Alguns dels símptomes més freqüents d’una al·lèrgia són:

  • Vòmits
  • Plors i irritabilitat recurrents després dels àpats
  • Erupcions
  • Inflamació dels llavis I de la boca
  • Problemes respiratoris
  • Diarrea persistent
  • Femta amb sang
  • Etc.

Alguns dels símptomes més freqüents d’una intolerància són:

  • Digestions pesades
  • Estrenyiment/diarrea
  • Inflor i dolor a la panxa
  • Vòmits
  • Gasos
  • Etc.

Una de les simptomatologies més freqüents associada a la proteïna de la llet de vaca és la diarrea persistent, irritabilitat i vòmits, en el cas dels bebès passa més desapersebut, ja que és més freqüent que un bebè plori o tingui vòmits, però cal estar atent i si consultar amb un professional de la salut.

En quant el tractament, dependrà molt del tipus d’al·lèrgia o intolerància, però en general consisteix en l’eliminació de l’alimentació del component que causa el quadre. Tornant a l’exemple de l’al·lèrgia o intolerància a la proteïna de llet de vaca, s’haurà d’eliminar de la dieta i en el cas que es tracti d’un lactant, si pren llet materna la mare haurà de retirar de la seva dieta la llet de vaca i la soja, en el cas que sigui un nadó alimentat amb llet de fórmula aquesta haurà de ser hidrolitzada.

Un altre tipus d’al·lèrgia freqüent és l’al·lèrgia perioral, que només es dóna a la zona de la boca al consumir l’aliment en concret, normalment sol donar-se amb les fruites, vegetals o ous. En aquest cas la solució és deixar de consumir l’aliment i en el cas que s’hagi consumit rentar-se la boa i beure molts líquids perquè marxi l’al·lergen de la boca.

Les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries més freqüents són les següents:

  • Al·lèrgia a la proteïna de llet de vaca
  • Al·lèrgia als ous
  • Al·lèrgia als fruits secs
  • Al·lèrgia al blat
  • Al·lèrgia als cacauets
  • Al·lèrgia a la soja
  • Al·lèrgia a peixos i mariscos
  • Al·lèrgia a fruites i verdures
  • Intolerància a la lactosa
  • Intolerància al gluten
  • Intolerància a la sacarosa i fructosa

La importància d’una bona introducció alimentària

A partir dels sis mesos quan és comença a introduir l’alimentació completaria és important que es faci de manera paulatina respectant la maduresa de l’infant i del seu sistema immune per a poc a poc anar tolerant els aliments. Aquests se solen introduir respectant el següent calendari:

  • Fins als sis mesos:  Lactància materna exclusiva o artificial en el cas que no es pugui optar per la materna, però com ja hem dit abans la lactància materna té sens dubte més beneficis que l’artificial.
  • 6-12 mesos: Lactancia materna + alimentació complementària on podem introduir:
    • 1r: cereals sense gluten, fruites I verdures, carn i peix.
      Als 10 mesos: ous (primer el rovell i després la clara) i petites quantitats de iogurt i formatge tendre, fruits secs triturats.
    • 12-24 mesos: llet sencera (en cas que no prengui llet materna), iogurt, formatge tendre en més quantitat.
    • > 3 anys: ja se li pot anar introduint aliments amb risc d’ennuegament (fruits secs sencers, crispetes, poma, pastanaga crua..)
    • Els aliments ultra processats amb sucre quant més tard i en menys quantitat millor.

Cal saber que els aliments nous es donaran a provar de manera aïllada sense altres aliments en el mateix àpat, perquè en cas d’al·lèrgia es pugui detectar ràpidament l’aliment que la causada.

¿Es pot superar una al·lèrgia o intolerància amb el temps?

Com ja he dit abans les al·lèrgies poden ser transitòries i és probable que amb el temps podem reintroduir aquell aliment. Com més greu a estat el quadre inicial més temps tardarem a poder reintroduir l’aliment si és que algun dia o podem fer. Sempre cal fer-ho amb la supervisió d’un metge.

Consells a tenir en compte si tinc un fill o filla al·lèrgic o intolerant

  • Eliminació estricta de l’aliment.
  • Conèixer els aliments i productes que puguin contenir l’ingredient que produeix l’al·lèrgia o intolerància.
  • Llegir atentament les etiquetes dels aliments processats i els medicaments per poder identificar l’ingredient.
  • Conèixer bé les contraindicacions de cada al·lèrgia i informar el professional sanitari abans de l’administració de qualsevol medicament o vacuna. Per exemple la vacuna de la grip està contraindicada en al·lèrgics a l’ou.
  • Conèixer bé cada tipus d’al·lèrgia i saber en quina mesura pot haver-hi contaminació creuada. En molts casos no es poden utilitzar els mateixos utensilis per cuinar.
  • Comptar sempre amb antihistamínics o adrenalina intramuscular per actuar amb rapidesa davant d’una ingesta accidentada. (segons les indicacions del metge)

Per últim, hi ha moltes associacions i pàgines webs dedicades a les diferents al·lèrgies, que poden servir de gran ajuda a les famílies. Podeu trobar receptes, informació i compartir les vostres inquietuds i experiències. Algunes d’elles, per exemple, són https://www.alergiaalaleche.es/ o l’ Associació de celíacs de Catalunya.

Bé, ara ja sabeu com detectar al·lèrgies i intoleràncies a la infància, i com tractar-les. Si us interessa veure com combinar la dieta especial d’un infant amb al·lèrgia amb una alimentació equilibrada, no us perdeu el meu article “Alimentació saludable en la infància“, hi trobareu moltíssims consells i trucs per assegurar-vos que, tot i l’al·lèrgia, els vostres infants mengen una dieta sana i equilibrada.

Mireia Oriol

Dietista integrativa

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les cookies. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca