Blog

EL QUE HEM ESCRIT

Els aliments ecològics són realment millors per la nostra salut?

Quan parlem d’una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient, sovint ens venen a la ment els productes ecològics. Però són realment aquest tipus de productes millors per la nostra salut i la del planeta?

Són realment més cars?

Un dels aspectes que sol preocupar a la població, és que solen ser més cars que els productes produïts de manera convencional, i en una societat on tothom busca la millor oferta i el producte més “barat” sol tirar enrere a molta gent. Però… La veritat és que a simple vista sí que ho poden semblar, però si et pares a pensar una mica, invertir en la teva salut és una bona aposta de futur. Ja ho diu el refrany anglès “an apple a day keeps the doctor away”. Et convido a evitar comprar productes ultra processats com galetes, patates fregides, refrescos ensucrats i invertir aquests diners en salut, en apostar per aliments de qualitat i de proximitat.

Com solc dir, tot és qüestió de prioritats i a vegades ens pot semblar que menjar saludable és car, però després ens gastem 15 euros en una copa el cap de setmana o 100 en unes sabates que no necessitem.

Quan diem que un aliment o producte és car, potser també ens hem de parar a pensar perquè l’altre és tant econòmic. El procés de producció d’un aliment ecològic és més lent que un de tradicional, ja que se solen respectar els cicles naturals, fet que implica més mà d’obra i això es nota en el preu, però contribueixen el consum responsable i desenvolupament social.

Productes més gustosos.

Aquest punt dependrà molt de la qualitat de l’aliment. Sí que és cert que els aliments ecològics solen tenir més gust, però per la meva experiència diria que depèn més de la qualitat del producte. Tinc la sort de viure al maresme i poder comprar la fruita i verdura ecològica directament al pagès i puc assegurar que tenen 100 vegades més gust que alguns aliments ecològic del supermercat. No és el mateix menjar un aliment acabat de collir que un que ha estat collit fa dies i refrigerat en vàries càmeres. Per tant un aliment ecològic i de proximitat serà més ric i saborós que els productes plens de conservants i colorants que han viatjat milers de quilòmetres fins a arribar al nostre plat.

Salut i benestar dels agricultors.

El model convencional de conreu, a no ser que siguis una gran empresa, sovint no aporta rendes suficients per als agricultors. Els obliga a explotar els recursos naturals per obtenir més rendiment i producció, causa principal de l’abandonament de l’activitat agrària i del despoblament de zones rurals. Per aquesta raó, donar suport a aquells que fan l’esforç de produïr aliments de manera natural és apostar per una vida agrícola més digna.

Són més nutritius?

Un tema molt controvertit, ja que hi ha estudis que defensen major valor nutricional i n’hi ha que no han trobat diferències significatives. És un tema amb molts interessos pel mig, però el que no es pot negar és que un aliment de temporada, conreat de manera natural i consumit poc després de ser collit tindrà més nutrients que un que fa setmanes que ha estat collit, se li ha afegit conservants perquè no es faci malbé i ha recorregut milers de quilòmetres fins a arribar al teu plat.

Menys conservants químics i fertilitzants.

Que un aliment porti l’etiqueta de producció ecològica no vol dir que estigui exempt de fertilitzants o altres productes fitosanitaris. Poden contenir els que la llei permet per denominar el producte ecològic, per tant això dependrà del productor. Si bé és cert que la llista dels permesos és molt més reduïda que la convencional i per tant els residus són molt inferiors.

Millors pel medi ambient

La producció d’aliments, sobretot dels aliments d’origen animal, exigeix un molt elevat ús de l’energia i els recursos naturals disponibles. L’agricultura ecològica promou la biodiversitat de la terra, sols més saludables i millor qualitat de l’aigua.

Cal remarcar que Espanya és un dels màxims productors d’agricultura ecològica, però s’acaba exportant el 85-90% de la producció a altres països d’Europa. Cal fomentar el consum d’aquests productes per tal d’abaratir costos i exportar menys.

Tots els aliments ecològics són saludables?

No tots els productes ecològics són més saludables, no oblidem que el terme “ecològic” s’ha convertit en un reclam de màrqueting per vendre. Que un producte sigui ecològic ens està garantint que compleix la normativa establerta, que no conté una sèrie d’herbicides i pesticides no permesos en aquest tipus d’agricultura, però això no l’exempt de contenir altres ingredients poc saludables.

Els que sí que és cert és que solen generar menys al·lèrgies. Persones que tenen al·lèrgies a productes químics o conservants sovint troben que els seus símptomes disminueixen o desapareixen en consumir productes ecològics.

Un pas més enllà, l’agricultura biodinàmica.

L’agricultura biodinàmica és un mètode d’agricultura que es va començar a exercir des de l’any 1924 com una aplicació dels principis de la filosofia de Rudolf Steiner. Aquesta manera de cultivar, tracta d’aprofundir en les lleis de l’ésser viu i aplicar-les a l’agricultura a través de tres principis bàsics:

  1. La granja es considera un organisme agrícola, viu, diversificat i al més autònom possible, on plantes, animals i éssers humans cohabiten.
  2. Es treballa amb les energies vitals de la naturalesa i no només amb les necessitats materials. Un exemple és l’ús del calendari planetari per fer les tasques agrícoles en el moment més oportú, ja que la influència dels astres i de la lluna tenen un paper fonamental en el creixement de les plantes.
  3. No s’utilitzen pesticides ni fertilitzants sinó preparacions biodinàmiques. Algunes persones els comparen a l’alquímia medieval. El que és més rellevant de la idea de Steiner és que les propietats de les plantes i als òrgans dels animals poden combinar-se de manera que la natura es pot integrar, equilibra, curar i sostenir.

I els infants?

Pel que fa als nens, un punt molt important de la seva educació alimentaria serà la compra dels aliments. Inculcar-los la importància de consumir aliments de qualitat i de temporada no només els farà tenir una alimentació saludable durant tota la seva vida, també els farà aprendre, conèixer i qüestionar-se la manera de comprar i de consumir.

Podem ensenyar-los a través del joc quan anem al supermercat. Jugant a buscar aliments de diferents tipus i proveniències entre la oferta de cada botiga, podem explicar-los que en alguns supermercats hi ha aliments que no són de temporada, que venen de molt lluny i han hagut de recórrer milers de quilòmetres per arribar el seu plat, i les implicacions que això té.

Inclús us recomano fer una visita a l’hort, perquè vegin d’on surten els aliments del seu plat. Aprendre a cuinar aliments naturals i saludables és una manera de passar bons moments en família mentre els més petits aprenen i gaudeixen.

Conclusions

Penso que una alimentació ecològica, pot ser un punt favorable tant pel medi ambient com per la salut. Tot i això no hem d’oblidar que com ja he dit abans, és un reclam publicitari que molts supermercats i empreses alimentàries fan servir per vendre. Comprar un aliment ecològic embolcallat de plàstic i que ve de l’altra punta del món perquè aquí no és temporada, no té cap mena de sentit. Fer servir el sentit comú i qüestionar-se les coses abans de comprar un producte és molt més important del que pensem, recorda que allà on poses els teus diners és on estàs contribuint al fet que allò i tot el que comporta continuï. Quin món vols per tu i la teva família?

El meu consell: Compra fruita i verdura si pot ser ecològica, de qualitat, de temporada i de proximitat, si pot ser aposta pel petit comerç i si tens la gran sort de viure a prop d’un pagès i compra directament a l’hort, evitar intermediaris ajudarà a la teva economia, al pagès i al planeta.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les cookies. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca