Blog

EL QUE HEM ESCRIT

La influència de l’alimentació en el rendiment escolar

En l’etapa escolar, els nens i nenes es troben físicament i intel·lectualment en un període constant de creixement. Passen moltes hores a l’escola i, a més de la jornada lectiva, se sumen les activitats extraescolars, el què sens dubte exigeix tenir un cervell amb molt bon estat. Per tot això, les seves necessitats energètiques i nutricionals es veuran augmentades.

A més a més de la genètica i l’experiència, l’alimentació serà un factor clau per tal d’afavorir els complexos processos que tenen lloc al cervell i al sistema nerviós.

Hi ha certs factors que condicionen positivament la concentració, l’atenció i la memòria, com per exemple el descans, l’alimentació equilibrada, la hidratació, l’exercici físic,  un ambient adequat… Mentre que n’hi ha d’altres que la perjudiquen com per exemple l’estrès, un excés de sucres i greixos poc saludables, la fatiga, etc.

L’alimentació serà un factor clau per tal d’afavorir els complexos processos que tenen lloc al cervell i al sistema nerviós

Mireia Oriol, dietista-nutricionista

Hi ha diversos estudis que demostren la importància de l’alimentació pel rendiment escolar. Un d’ells és el realitzat pel V observatori Nestlé, sobre hàbits nutricionals i estils de vida familiars, on es demostra que el percentatge de rendiment escolar és superior en nens i nenes que segueixen una dieta equilibrada.

A continuació, parlarem dels punts claus a tenir en compte per tal d’afavorir que els nens i nenes tinguin una dieta saludable amb els nutrients necessaris per contribuir a un bon desenvolupament i rendiment escolar:

 • La importància de l’exemple

Els pares són els que transmeten als fills les bases i rutines en el dia a dia, per tant, el seu rol serà essencial perquè els més petits de la casa adquireixin bons hàbits. Ho solem repetir molt, però l’exemple dels pares és fonamental.

 • Controlar pics de sucre i evitar productes perjudicials

Els aliments molt rics en hidrats de carboni refinats i sucres produeixen pics de glucosa molt elevats en sang, el que es coneix com a hiperglucèmies, que al cap de poca estona es tradueix amb una baixada de sucre (hipoglucèmia). Aquestes muntanyes russes de glucosa en sang redueixen la capacitat de concentració i disminueixen el rendiment. En aquest punt haurem de prestar especial atenció a l’esmorzar i al berenar, ja que són dos àpats que solen estar replets d’aliments que fomenten aquests pics, com per exemple: el pa blanc de motlle, els cereals de l’esmorzar, la llet amb cacau ensucrat, galetes i brioixeria, etc.

Haurem de prestar especial atenció a l’esmorzar i al berenar, ja que són dos àpats que solen estar replets d’aliments que fomenten aquests pics de glucosa

Mireia Oriol, dietista-nutricionista

 • Hidrats de carboni complexos

Els hidrats de carboni tenen una funció energètica i són indispensables per un bon funcionament i rendiment. Per tal de controlar aquests pics de sucre que provoquen davallades d’energia proporcionarem al nostre organisme hidrats de carboni complexos, ja que regularan aquestes corbes de sucre en sang, mantenint-les més estables. Dins d’aquest grup trobem els cereals integrals naturals com l’arròs integral, el pa integral de massa mare, la patata, i la civada integral, entre d’altres.

 • Proteïnes saludables

Les proteïnes tenen una funció estructural, és a dir, formen part dels nostres músculs i estructures. Hem d’oferir als infants proteïnes de qualitat, combinant les d’origen animal (carn, peix, ous) amb les d’origen vegetal (llegums i derivats, llavors, fruits secs…). També cal remarcar que les d’origen animal no són necessàries i podríem obtenir-les només de les d’origen vegetal com és el cas dels nens i nenes que segueixen una dieta vegetariana o vegana.

 • Greixos saludables

Dins del grup dels greixos destaquem els àcids grassos omega-3 i omega-6. Un bon balanç entre aquests dos greixos és important per mantenir un bon estat de salut, ja que afavoreixen la síntesi de fosfolípids que milloren el creixement neuronal i faciliten la comunicació entre neurones. Els podem trobar al peix blau (sardines, salmó, arengada, verat..) o en el cas dels vegetarians a les llavors de lli, xia i carbassa i nous.

 • Vitamines i minerals indispensables i on es poden trobar:

  – Ferro:
  Transporta l’oxigen fins al cervell, per tant, estarà molt lligat a la capacitat intel·lectual. Peix, ous, remolatxa vermella, mill i les fulles verdes són alguns dels aliments rics en ferro.


  – Zinc:
  Contribueix a la funció cognitiva i participa en el metabolisme dels hidrats de carboni. El podem trobar en aliments com els ous, les pipes de carbassa, els llegums, peix blau…

  – Magnesi: Contribueix al bon funcionament del sistema nerviós i els músculs, també ajudarà als més petits a estar menys cansats i tenir més energia. El podem trobar en aliments com les ametlles, els cacauets, les nous, les llegums, la xocolata negre…

  – Vitamines grup B: Intervenen en processos d’aprenentatge i memorització, especialment la B1 i la B6 que podem trobar a les llegums, cereals integrals, verdures…

També hi ha altres minerals com el fòsfor i el potassi que tenen un paper actiu en els processos cerebrals i els podem trobar en una amplia varietat de vegetals com cereals, llegums, fruita i verdura.

Com a conclusió final, podem dir que l’alimentació és clau pel bon desenvolupament dels infants i potenciar un bon rendiment escolar. Una alimentació basada en aliments de qualitat plens de nutrients com els mencionats en aquest article farà que els nostres nens i nenes creixin saludables.

 

 

Mireia Oriol

Dietista-nutricionista

 

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les cookies. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca