L’api-rave, celerí o api nap (Apium graveolens var. rapaceum) és una hortalissa poc coneguda a Catalunya que pertany a la família de les apiàcies, com el julivert o l’api de tota la vida. És especial perquè, així com de l’api comú només se n’aprofiten les fulles i talls, l’api-rave es cultiva pel seu coll bulbós, que té una textura dura i compacta amb sabor suau d’api dolç. Tot i que al nostre territori no és molt tradicional utilitzar-lo, a l’Europa central sí, sobretot a França. Ens agrada perquè és ric en vitamines i minerals i és una excel·lent alternativa per donar un toc diferent als nostres plats! De fet, a la nostra última jornada gastronòmica vam servir als infants una crema deliciosa! Us deixem aquí una versió gourmet de la recepta, no us la perdeu!
Crema de celerí o api-rave
LA RECEPTA ORIGINAL QUE SERVIM ALS NENS I NENES AL COLE!
Ingredients per 5 racions
- 1 Celerí petit
- 1 patata mitjana
- ½ ceba
- 40 ml. de nata liquida
- 2 cullerades de mantega
- Caldo de pollastre 400 ml.
- tires de pa torrat gratinat amb formatge parmesà per decorar
- Una branqueta de porradell
- Oli d’oliva extra verge
- Sal

Elaboració (Temps: 1h + temps d’espera)
- Peleu, i trenqueu la patata i el celerí, mentre aneu escalfant el caldo d’au.
- Peleu i talleu la ceba i poseu-la a coure en una olla amb mantega i quan agafi color afegiu-li la patata i el celerí i deixeu-los coure junts un parell de minuts.
- Afegiu el caldo calent tapeu-ne l’olla i deixeu-les coure durant uns trenta minuts.
- Mentre es couen la patata i el celerí preparareu les tires de pa torrat amb formatge parmesà.
- Un cop passats els trenta minuts, o quan la patata estigui cuita, apagueu el foc, tritureu amb la batedora fins aconseguir una crema fina, afegiu-hi la nata líquida remeneu per homogeneïtzar la crema amb la nata i poseu el punt de sal al vostre gust.
- Quan aneu a servir poseu la crema i adorneu-la amb les tires de pa torrat, el porradell tallat i amaniu-la amb oli d’oliva extra verge.
Recepta gourmet de La Gàl·lia Catalana (https://irreductibles.cat/2013/crema-de-celeri/)