A l’hivern, és temps de menjar arrels. Entre les més bones es troben les pastanagues que, després d’haver-se passat l’estiu sota la terra, han acumulat moltíssims nutrients que ens ajuden a lluitar contra el fred. Són riques sobretot en vitamina C i carotè, i a més estàn delicioses i són fàcils de cuinar.
Per això, el nostre cuiner Toni, de l’escola Joanot Alisanda, va escollir aquest producte com a protagonista de la Jornada Gastronòmica del mes de novembre 2021. Aquell dia, va servir una deliciosa crema de pastanaga amb tosta d’emmental, i tots els nens i nenes es van llepar els dits!
Us deixem aquí la recepta original que va servir el Toni a l’escola, que a més és un recurs ideal per fer un plat original, festiu i saludable durant les festes de Nadal.
Bon profit!
Crema de pastanaga amb tosta d’emmental
RECEPTA ORIGINAL SERVIDA A LES ESCOLES DURANT LA JORNADA GASTRONÒMICA
Ingredients
Per la crema:
- 1 Kg de pastanages
- 250gr de patates
- 100gr de porro
- 100gr de ceba
- 100gr de mantega
- Sal
- Oli d’oliva verge extra
Per les Tostes:
- 4 llesques de pa del dia anterior
- 20gr de formatge emmental ratllat


Elaboració
- Tallem les verdures a mire poix (daus grans) i reservem.
- Posem una cacerola al foc suau.
- Seguidament posem la mantega i raig d’oveo a escalfar.
- Disposem les verdures en la cacerola i les ofegem.
- Quan estiguin ofegades afeguim el l’aigua fins a cubrir les verdures i posem un
polsim de sal - Cuinem a foc mitjà les verdures.
- Preescalfem el forn a 150º c amb aire.
- Tallem el pa llesques del grossor d’un dit.
- Pintem les llesques amb ovoe i les disposem a sobre de una safata de forn i
emfornem durant 10’ o fins que estiguim torrades. - Treiem la safata del forn i disposem el formatge emmental ratllat a sobre de les
llesques i tornen a enfornar. - Gratinem les llesques fins que el formatge sigui fos.
- Quan les verdures estiguin cuinades les retirem del foc.
- Triturem les verdures amb un braç batedor fins aconseguir una crema sense
gromolls, rectifiquem de sal si fa falta