Serveis

Gestió dels menjadors escolars

CONEIX EL NOSTRE PROJECTE EDUCATIU ALS MENJADORS ESCOLARS 

Ecoarrels ofereix la gestió integral dels menjadors escolars amb una línia filosòfica eco-alimentària, sostenible i de proximitat, on poder transmetre la il·lusió per un canvi progressiu alimentari.

Les premisses del projecte són:

  • Potenciar una cuina gustosa i atractiva, on una part de les receptes siguin tradicionals, amb menús equilibrats nutricionalment, que incorporin aliments locals i de temporada. Per la programació mensual dels menús seguim les recomanacions establertes a la “Guia de l’alimentació saludable a l’etapa escolar”, document de referència dissenyat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
  • Mantenir un tracte proper, personalitzat i continu amb els centres i les famílies, tenint en compte les seves característiques i necessitats.
  • Assegurar una formació continuada i actualitzada al personal d’Ecoarrels per poder oferir el millor servei.
  • Elaborar els menús amb un mínim del 65% de productes ecològics amb garantia certificada (CCPAE, INTERECO).
  • Cuinar de manera diària a la cuina de la mateixa escola a partir de productes frescs i sempre respectant l’estacionalitat, per tal de garantir al màxim les qualitats organolèptiques d’aquests.
  • Oferir menús adaptats per aquell alumnat amb necessitats específiques (intoleràncies, al·lèrgies, dietes especials, etc.).
  • Promoure l’activitat dels nostres productors locals i de proximitat a través d’una relació comercial justa i de col·laboració. Ens abastim principalment del productor sense passar per intermediaris.
  • Treballar amb proveïdors homologats, tal com queda establert al nostre sistema APPCC (d’Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític) de seguretat alimentària.
  • Respectar al màxim el medi ambient amb la filosofia de les tres erres: reduir, reutilitzar i reciclar.
  • Recuperar diversos productes locals i salvaguardar la nostra cultura gastronòmica.
  • Col·laborar i treballar conjuntament per una educació eco-gastronòmica, fent partícips a equip humà, equip docent, alumnat i famílies mitjançant eines lúdiques i pedagògiques.

El projecte pedagògic

A L’ESPAI DE MIGDIA

Ecoarrels treballa conjuntament amb les escoles i les famílies per dur a terme un projecte pedagògic eco-gastronòmic amb fonaments arrelats al territori. Creiem fermament que el menjador pot ser molt més que un espai on els alumnes cobreixen les seves necessitats alimentàries i ho volem aprofitar.

La nostra prioritat és oferir una educació alimentària, tant d’aprenentatge de gustos com de coneixements alimentaris i higiènics-sanitaris, de valors i d’hàbits. Seguim les línies d’actuació establertes per l’escola i la seva comunitat educativa, respectant el seu entorn social i valorant les necessitats que presenta cada centre amb el qual treballem.

Entre els nostres objectius principals destaquem la importància de fomentar l’autonomia dels nens i nenes, fer-los partícips de les tasques organitzatives de l’estona de migdia i convertir-los en els protagonistes de les propostes lúdico-educatives que realitzem. Per altra banda, volem propiciar el coneixement d’una alimentació nutritiva entre els infants, ajudar-los a apreciar el gust pels aliments de proximitat i de temporada, fomentar els bons hàbits a l’hora de menjar i procurar un ambient i activitats d’esbarjo que treballin tots els nostres objectius.

Per Ecoarrels és essencial treballar des del respecte, la tolerància i la diversitat, entre d’altres. Creiem que s’han de fomentar les activitats que treballin de forma directa o indirecta la cooperació, educació en valors, la no-discriminació, l’educació inclusiva i la coeducació durant les estones d’esbarjo.

El nostre projecte pedagògic s’adapta a les característiques dels centres en els quals prestem servei i al seu projecte educatiu (PEC), sempre realitzant les adaptacions necessàries segons els grups d’edat, ritmes, necessitats i capacitats de cada alumne/a i coordinant les nostres accions amb l’escola.

Durant el servei de menjador es dedica temps i s’organitzen activitats per transmetre hàbits i normes d’higiene, salut, comportament i bones maneres a taula per contribuir al bon funcionament i disposar d’un entorn agradable.

Els nostres objectius del projecte pedagògic són

  • Treballar la pedagogia en l’espai del menjador escolar, sent una extensió del projecte educatiu segons la línia de cada escola.
  • Transmetre d’una manera lúdica i mitjançant diferents activitats i projectes, la importància d’una alimentació saludable i la conscienciació sobre la conservació del medi ambient.
  • Fer de l’espai del migdia un moment per gaudir del menjar amb consciència en un entorn agradable.
  • Conèixer els diferents aliments, la seva importància a la nostra nutrició i la seva procedència.
  • Gaudir d’una alimentació variada i descobrir els diferents sabors, olors i textures de cada aliment.
  • Fer-se responsable i col·laborar en l’espai del menjador d’una forma proactiva. Treballar la cooperació.
  • Entendre les conseqüències del desaprofitament alimentari i evitar-ho al menjador escolar.

Una formació

PERMANENT

Oferim xerrades informatives i pedagògiques i tallers de cuina adreçades al nostre equip de monitors que està en continua formació per tal de poder oferir el millor servei. 

Els objectius que volem assolir són

Conèixer perfectament les diferents etapes evolutives, per tal de poder gestionar els seus conflictes i estimular les seves habilitats.

Complir les normes bàsiques de comportament i convivència d’acord amb les normes de reglament intern establertes pel centre escolar i la mateixa empresa.

Gestionar el temps de treball amb els infants, distingint dos moments fonamentals: el menjador i l’esbarjo.

Assumir plenament les responsabilitats definides per part d’Ecoarrels.

Activitats

PER A MARES I PARES

EcoArrels organitza tallers de cuina per a mares i pares d’una forma dinàmica on l’objectiu és ensenyar receptes tradicionals, senzillessaludables i econòmiques, per realitzar en el dia a dia.

Els cursos estan dissenyats per continuar una línia alimentària dins de l’àmbit familiar en concordança amb l’alimentació que facilita l’escola, desmitificant la dificultat que suposa l’obligació de cuinar. Es donen unes pinzellades bàsiques de nutrició, bons hàbits alimentaris i eduquem sobre quins productes són aconsellables i quins no ho són per al consum habitual.

Oferim dues alternatives pràctiques a l’hora d’organitzar els tallers:

1. Taller vivencial, on les famílies cuinen in situ.

2. Taller teòric-demostratiu, on nosaltres portem les diferents receptes preelaborades i acabades.

A més, organitzem xerrades nutricionals saludables en les quals volem compartir el nostre coneixement i experiència.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les cookies. Més informació.

La configuració de les cookies d'aquesta web està definida com a "permet cookies" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de cookies o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca